保健福祉学部

栄養学科

田中研究室

微生物の力で未来を拓く

研究業績

近年の主な論文

  1. Mai Yamamoto, Takashige Kashimoto, Yukihiro Yoshimura, Nao Tachibana, Shiho Kuroda, Yoshiko Miki, Sou Kitabayashi, Ping Tong, Jianbo Xiao, Koichi Tanaka*, Hiroshi Hamamoto, Kazuhisa Sekimizu, Koichiro Yamamoto (* Corresponding author) A silkworm infection model to study the Vibrio vulnificus virulence genes. Mol. Med. Rep., 14, 4243-4247. (2016)
  2. Yoko Yoshiyama, Koichi Tanaka,, Kohei Yoshiyama, Makoto Hibi, Jun Ogawa, and Jun Shima Trehalose accumulation enhances tolerance of Saccharomyces cerevisiae to acetic acid. J. Biosci. Bioeng. 119, 172-175. (2015)
  3. Anthony M. Poole, Nobuyuki Horinouchi, Ryan J. Catchpole, Dayong Si, Makoto Hibi, Koichi Tanaka,, Jun Ogawa The Case for an Early Biological Origin of DNA J. Mol. Evol. 79, 204-212. (2014)
  4. Takuya Inaba, Daisuke Watanabe, Yoko Yoshiyama, Koichi Tanaka,, Jun Ogawa and Jun Shima An Organic acid-tolerant HAA1-overexpression mutant of industrial bioethanol strain of Saccharomyces cerevisiae and its application to production of bioethanol from sugarcane molasses. AMB express, 3, 74. (2013)
  5. Koichi Tanaka,, Yukari Ishii, Jun Ogawa and Jun Shima Enhancement of acetic acid tolerance in Saccharomyces cerevisiae by overexpression of the HAA1 gene, encoding a transcriptional activator. Appl. Environ. Microbiol. 78, 8161-8163. (2012)
  6. Sonoko Hasegawa, Tomoo Ogata, Koichi Tanaka, Akira Ando, Hiroshi Takagi and Jun Shima Overexpression of vacuolar H+-ATPase-related genes in bottom-fermenting yeast enhances ethanol tolerance and fermentation rates during high-gravity fermentation. J. Inst. Brew. 118, 179-185. (2012)
  7. Yutaka Haitani*, Koichi Tanaka*, Mami Yamamoto, Toshihide Nakamura, Akira Ando, Jun Ogawa and Jun Shima (*These authors contributed equally to this work) Identification of an acetate-tolerant strain of Saccharomyces cerevisiae and characterization by gene expression analysis. J. Biosci. Bioeng. 114, 648-651. (2012)

主な日本語出版物

  1. 田中晃一 切れないハサミも使いよう 生物工学会誌、第94巻、6号、345. (2016)
  2. 安藤晃規、田中晃一、島純、小川順 有機栄養液栽培に寄与する微生物群の解析とその応用 Research Communications公益財団法人発酵研究所、No. 28、PP. 109-119. (2014)
  3. 島純、田中晃一、安藤晃規, 小川順 ノンコンベンショナル酵母の機能探索と油脂等の有用物質生産への応用 Research Communications公益財団法人発酵研究所、No. 28、PP. 95-107. (2014)
  4. 島純、田中晃一、安藤晃規, 小川順 有機酸ストレス耐性機構の解明と新規バイオ燃料生産プロセスの構築 Research Communications公益財団法人発酵研究所、No. 28、PP. 83-93. (2014)
  5. 島純、田中晃一、安藤晃規, 小川順 酵母の環境ストレス耐性機構の解析と食品製造への応用 Research Communications公益財団法人発酵研究所、No. 28、PP. 73-82. (2014)
  6. 田中晃一 新規有用機能性パン酵母の自然界からの分離と製パンへの応用 公益財団法人エリザベス・アーノルド富士財団平成25年度報告書、PP. 262-271. (2014)
  7. 島純、田中晃一、中村敏英 有機酸ストレス耐性酵母の探索・育種とバイオプロセスへの応用-未利用バイオマスの資源化に向けた酵母の機能開拓 化学と生物、第52巻、第6号、PP. 351-353. (2014)

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